langnek-vrouwen Olifanten en avondmarkt - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van zoe Beek - WaarBenJij.nu langnek-vrouwen Olifanten en avondmarkt - Reisverslag uit Chiang Mai, Thailand van zoe Beek - WaarBenJij.nu
VIP-Report

langnek-vrouwen Olifanten en avondmarkt

Blijf op de hoogte en volg zoe

07 Juli 2012 | Thailand, Chiang Mai

Op dezelfde route richting Chiang Mai is er de mogelijkheid om de langnek vrouwen te bezoeken. Misschien is bezoeken een te groot woord voor het feit dat men op een marktachtige terrein deze vrouwen op verschillende kraampje heeft gezet met als doel handel te verslijten aan de toerist. Een luie ‘waakhond’ ligt op straat zich te warmen in de zon bij het begin van dit kamp. In de kraampjes zijn naast alle te verkopen kleurrijke artikelen ook de vrouwen te zien, soms nog meisjes met de eerste ringen om. De koperen ring van een volwassen vrouw bestaat uit een stuk en kan het gewicht van ruim 7 kg hebben. Wat had moeten zijn een bescherming tegen een tijgerbeet is nu vooral een zware last. Naast de nekringen zien we ook verschillende ringen om benen en armen. Het enige voordeel van deze ringen is dat de vrouwen wel rechtop moeten blijven zitten of staan. Iedere kromme houding wordt verergerd door het gewicht en zou een persoon gauw uit evenwicht brengen.

Naast de langnek-vrouwen waren er ook enkelen met modieuze oorringen en een vrolijk exemplaar met gitzwarte tanden. We voelen ons bezwaard om daar rond te lopen en de duidelijk tentoongestelde vrouwen te bekijken. Toch is het misschien beter dan dat we met onze verkenningsdrift allemaal de bergen ingaan en hun leefgemeenschappen bezoeken. Uiteindelijk kopen we wat prullaria en verlaten dit kamp met gemengde gevoelens omdat het ondanks alles toch wel heel indrukwekkend is om deze vrouwen te zien.

Een geheel onverwachte vrolijke noot bezorgde ons het Maesa Elephant Camp. Een olifantenpark met een vrolijke show in een geweldige omgeving. Zittend op een van de houten planken keek je uit op het oplopende terrein, waar in de verte op verschillende hoogtes tussen het groen de olifanten voorbij kwamen, zaten te grazen of elders werden gebracht. De show, compleet met voetballen, kunstjes en de schilderkunst was verrassend leuk om te zien en mee te maken. De after show waar de olifanten nog even bij het afscheid geld ophaalden met hun slurf was ongedwongen. Hier werden ook de kusjes uitgedeeld en kon je voorzien worden van een pet welke vakkundig door de slurf werd pasgeslagen. Na de show was het geen probleem om tussen deze grootste dieren van het land te lopen. Terwijl de meeste mensen het terrein verlieten liepen wij als een van de weinige daar rond en konden met deze geweldige dieren op de foto.

Net buiten het park nemen we wat te drinken bij een locaal tentje en komen een slangenmeisje tegen. Een speelkameraadje waar je niet allergisch voor kan zijn en aan de roze mand op de achtergrond te zien ook daadwerkelijk haar huisdiertje.

Die avond brengen we nog even een snel bezoek aan de avondmarkt van Chang Mai vol kleurig eten om vervolgens vermoeid nog even een drankje te nemen in een kroegje dicht bij het hotel.

VIP-member
zoe

Ik ben Zoë en toen ik 8 jaar was zijn we naar Bali vertrokken. Ik woon hier aan het strand en achter mijn huis liggen de bergen. Ik ga hier naar school en ik spreek Bahasa Indonesia en Nederlands en Engels. Het eerste jaar woonde ik aan de Jalan Tulip, nu woon ik aan de Jalan Lotus. Ik mis mijn vriendinnen in Nederland, maar ik heb ook gelukkig vriendinnen hier. Het is hier altijd warm en altijd groen en ik zwem bijna elke dag.

Actief sinds 17 Nov. 2006